Çocuklarımızın sağlıklı bir okul öncesi eğitimi almaları için her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı önerilerimiz olacaktır.
Bildiğiniz üzere WHO (Dünya Sağlık Örgütü) sağlığı fiziki, sosyal ve ruhsal bir iyilik hali olarak, üç bölüm olarak tanımlamaktadır. Çocuklarımızın Sosyal ve Ruhsal gelişimleri Anaokulumuzda Öğretmenlerimiz tarafından düzenli olarak gözlem altında tutulmaktadır. Fiziki gelişimleri ise tarafımdan gözlemlenmektedir.
Önerilerimiz aşağıdadır;
Çocuklarımız evden çıkarak toplumla ilk kez tanıştıkları için ilk birkaç ayda bağışıklık sistemleri adapte oluncaya kadar normalden fazla hasta olabilmektedirler. Bu kaçınılmazdır. Ayrıca ileriki hayatlarında bağışıklık sistemlerinin daha iyi gelişebilmesi için de gereklidir.Bu süreç bu yıl olmazsa sonraki yıl, yada ilkokul birinci sınıfta kaçınılmaz olarak yaşanacaktır.
Okulda ikinci yılını geçiren öğrencilerimiz ilk başlayanlara göre bu sorunu daha az yaşayacaklardır.Öncelikle okula kayıtta sizden istenen boğaz kültürü ve dışkı muayenelerini mutlaka yaptırınız.Önceki yıllardan edindiğimiz tecrübelere dayanarak maalesef bazı velilerimiz bu konuda duyarlı davranmamaktadır. Çocuklarınızın Aşıları eksikse (Hepatit A – B , Suçiçeği, Kızamık, Kabakulak gibi) Aile Hekiminize tamamlatınız.Doktoru tarafından antibiyotik verilen ateşli çocuklarınızı mümkünse 48 saat okula göndermeyiniz.Vitaminlerini akşam yemek öncesi evde veriniz. Doktorunuzun ilaca gerek duyduğu durumlarda, günde 2 kez kullanılanları tercih etmesini rica ediniz. Günde 3 defa verilen ilaçların okulda öğretmenler tarafından takibinin zor olduğunu unutmayın.
Okulumuzdaki yemek listeleri kontrollü olarak hazırlanmaktadır. Aralarına çocuklarınızın sevmediği yiyecekler de olabilir. Ancak düzenli bir beslenmede listeler orantılı bir şekilde hazırlanmak zorundadır. Akşam eve geldiklerinde çocuğununuza okulda ne yediğini sorunuz ve akşam yemeklerinizin okulda yediklerinden farklı olmasına dikkat ediniz.
Ekim–Kasım aylarında 2 -3 yaş çocuklarımıza birer ay ara ile 2 kez yarım doz, 3-6 yaş çocuklarımıza tek tam doz grip aşısı ve 2–6 yaş çocuklarımıza aynı gün yapılmak üzere PNEUMO 23 aşısı (5 yıl koruyucu) uygulanması faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Okul öncesi dönem çocuklarımız çok hızlı gelişip büyüdüklerinden dolayı multivitamin şuruplar fayda sağlamaktadır. (supravit, minadex, polivit gibi). Yine kış dönemi tahlil yaptırdıktan sonra gerekliyse en az 3 ay düzenli kullanmak kaydıyla demir takviyesi de hastalıklara direnci artırmakta, iştahlarını açmakta, zekalarını geliştirmekte yardımcı olmaktadır. (Örnek, ferrum şurup 2- 6 yaş için en az 3 ay akşam yemekten 30 dk. önce 1 ölçek). Demiri C vitamini – sıkma portakal suyuyla beraber içirmek emilimini %10 arttırmaktadır.
Okulumuzu her gün ziyaret etmekteyim. Öğretmenleri tarafından hasta olduğu belirtilen çocuklara ve benim saptadıklarıma önerilerimi öğretmen arkadaşlarım veya karşılaştığım velilerimize yüzyüze iletmekteyim. Her çocuğumuza az ayda bir kez; kilo, boy ve genel fiziki kontroller yapılmaktadır. Gelişim takibinde problem saptanan çocukların velileriyle iletişime geçilecektir.